Veel gestelde vragen.


Nog vragen? Kijk hier of jouw vraag erbij staat. Zo niet neem dan gerust contact op.

De meest gestelde vragen over HypnoBirthing

Kan ik eerst kennismaken?

Je kunt op diverse manieren kennis met me maken: bellen, de ontspannings-sessie van de site beluisteren, naar de info-avond komen bij Livive in Tilburg (zie agenda voor de data) of naar het Babycafe in Den-Bosch

Of bekijk dit filmpje

 

Ik kan een van de data niet, is dat een probleem?

Ja, in die zin dat het niet mogelijk is om een optimaal profijt te halen uit de cursus als je een bijeenkomst mist. Mocht je een datum niet kunnen raad ik je aan om deze les in te halen. Overleg hier vooraf over.

Kan ik een verkorte cursus volgen?

Over het algemeen is het aan te raden de volledige cursus te volgen. Het is een heel goed in elkaar gezet programma wat je stap voor stap naar vertrouwen en ontspanning leidt namelijk. Met het hele programma zijn ook de positieve ervaringen behaalt door zovelen anderen voor jullie!
Uiteraard zijn er situaties denkbaar waarin het niet mogelijk voor jullie(meer) is een volledige cursus te volgen, dan kunnen we gezamenlijk een programma op maat voor jullie maken.

Ik ga in het ziekenhuis bevallen heeft het dan wel zin om een cursus te doen?

Jazeker, sterker nog, de cursus is ontwikkeld in Amerika waar vrijwel alleen maar ziekenhuisbevallingen zijn. Ook in de medische setting kun je nog steeds vanuit ontspanning en vertrouwen je geboorte ervaren namelijk.

Moet mijn partner aan alle bijeenkomsten mee doen?

HypnoBirthing© is een cursus die ontwikkeld is om samen met je partner te volgen. Hij/zij leert zodoende jouw optimaal te ondersteunen tijdens de bevalling, iets wat voor jouw partner ook erg prettig is. Beter dan er ‘hulpeloos’ ernaast zitten ervaren veel stellen. Daarnaast gaan jullie veel informatie ontvangen en daaruit bewuste keuzes maken, ook dat is fijn om samen te kunnen doen natuurlijk. Veel stellen melden dat de cursus hen dichter bij elkaar brengt en bewust stil laat staan in deze bijzondere periode van hun leven.
Indien je partner niet alle keren kan/wil bijwonen raad ik jullie aan minimaal de eerste keer samen te komen, de meeste partners zijn daarna zo enthousiast dat ze graag de rest van de lessen ook deelnemen.

Wanneer kan ik het beste starten met een cursus?

Tussen de 20 en 30 weken zwangerschap is ideaal. Zo heb je ruim voldoende de tijd om je de stof en technieken helemaal eigen te maken, te conditioneren.
Vroeg starten heeft het voordeel dat je extra veel tijd hebt om te oefenen en al eerder profijt kunt hebben van de geleerde ontspanning. Anderen kiezen juist voor later starten omdat de geboorte dan dichter bij is en ze dan meer ‘een stok achter de deur ervaren’. Streef ernaar uiterlijk bij 35 weken klaar te zijn.

Is dat niet zweverig? Hypnose?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de cursus juist heel praktisch, veelal wetenschappelijk onderbouwd en gewoon leuk en makkelijk te volgen, voor iedereen. Of je nu affiniteit of al ervaring hebt met meditatie/mindfulness of yoga of niet. Iedereen kan leren hoe hij/zij zich optimaal kan ontspannen en zich te focussen op iets. Dat doen we namelijk allemaal al verschillende keren op een dag. Denk bijvoorbeeld aan verdiept in een boek of computerspel zijn en al het andere buitensluiten. Niet engs aan dus.

Bekijk ook dit filmpje voor meer uitleg

Voor wie is een HypnoBirthing cursus geschikt?

HypnoBirthing© is er voor iedereen die straks graag met een goed gevoel terugkijkt op de geboorte. Die vanuit ontspanning naar de bevalling uit wil gaan kijken.

Tijdens de cursus leer je veel over hoe het lichaam werkt in zwangerschap en geboorte, hierdoor kun je er meer mee in contact blijven. Verder vertellen we je vanalles over de verschillende keuzes die je kunt maken rondom de geboorte en ga je samen met je partner hieruit bewuste, voor jullie goede keuzes maken. Dit gaat uiteindelijk leiden tot het maken van ‘geboorte-voorkeuren’, zodat het echt jullie geboorte zal kunnen worden.
Deze voorbereidingen zullen je meer gevoel van controle gaan geven.

Uit onderzoek van TNO in 2010 bleek dat 1 op de 4 vrouwen niet tevreden terugkijkt op de bevalling. Het bleek dat met name ‘het wel of geen gevoel van controle/zeggenschap hebben ervaren’ hierin een belangrijke pijler was.