fbpx
tips om te slapen
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Toptips om te slapen

Babycafe | Endorfine | Hypnobirthing | Slapen

Poeh wat kon ik me moe voelen in mijn zwangerschappen, vooral in de eerste weken leek het wel alsof er continue een ‘olifant achterop mijn fiets zat’ 🙂

Op andere momenten bruiste ik weer van energie en voelde me topfit. Vaak wel afhankelijk van hoe mijn nachten waren. Herkenbaar?

De eerste maanden:

Als je je realiseert wat er allemaal gebeurt nu in je lichaam en wat een enorme veranderingen er ook hormonaal plaatsvinden is het wellicht makkelijker om er gewoon lekker aan toe te geven en extra lief voor jezelf te zijn in deze periode.
Veel zwangeren voelen zich in deze periode oververmoeid en lijken maar niet bij te kunnen slapen. Bekijk hier een mooi filmpje over wat er nu allemaal in je lijf gebeurt.

De volgende dingen kunnen je helpen:

  • Middagdutjes
  • Niet teveel hooi op je vork nemen, wat vandaag niet lukt kan vaak morgen
  • Vraag hulp bij alles wat je niet perse zelf hoeft te doen
  • Op tijd naar bed.

Voor de meeste moeders gaat het na deze eerste maanden weer beter, sommigen blijven echter moe. Het kan dat hiervoor een andere oorzaak is, bespreek het met je verloskundige, zij kan bijvoorbeeld lage bloeddruk of een ijzertekort uitsluiten.
Blijft je probleem? Wellicht kan ik je verder helpen, bel of mail gerust.

Het tweede trimester:

De meeste vrouwen krijgen meer energie. Maar uiteraard is dit zeer persoonlijk.
Ben jij die pechvogel die toch maar moe blijft of slecht slaapt, lees rustig verder er volgen vast nog tips ook voor jou.

De laatste periode: 

De vermoeidheid neemt hier vaak weer toe, goed slapen kan lastiger worden.
Veel vrouwen moeten meerder malen per nacht plassen en vinden het daarna lastiger om weer in slaap te komen. Soms gaan de gedachten dan met je aan de haal, een heel bekend, maar lastig fenomeen. In de nacht kun je moeilijker relativeren en wordt een mug een olifant. Herkenbaar?

Mijn beste tips;

  • Bouw je activiteiten echt bewust af in de loop van de avond, vertraag je ritme en kijk vanaf een uur voor bedtijd geen tv meer en laat internet, mail en sociale media met rust.
  • Voor wie in de avond toch nog achter een schermpje moet; zet het licht op nachtstand. Onderzoek wijst uit dat het blauwe licht van schermen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan blokkeren. De nachtstand heeft dat nadeel minder.
  • Neem geen telefoon/tablet mee naar de slaapkamer, voor wie perse bereikbaar moet zijn, zet dan minimaal de wifi uit. Deze schijnt het meest verstorend te kunnen zijn voor ons systeem. En leg de telefoon zover mogelijk van je vandaan. Lees hier meer over negatieve wifi-effecten 
  • I.v.m. electro-magnetische-straling waarvoor jij en je baby extra gevoelig kunnen zijn, slaap je liever niet onder een electrische deken, op een waterbed, met een wekkerradio naast je hoofd of een bijvoorbeeld een t.v. op standby. Zelf ‘ontstoorde’ ik de apparaten/stopcontacten in de buurt van mijn hoofd m.b.v. toermalijn (een steen). Je kunt ook je eigen systeem weerbaarder maken en er zijn ook diverse systemen in de handel om je hele huis ‘storingsvrij’ te maken. Neem gerust contact op voor meer info en kinesiologisch uittesten hiervan.
  • Ga overdag eens na wat je (onbewuste) angsten kunnen zijn en overweeg hiermee aan de slag te gaan. Het is heel normaal dat je je in deze fase van je leven soms zorgen maakt over alle veranderingen, of je wel een goede moeder zal zijn, of je het leven met een baby wel kan combineren met je werk en relatie enz enz. Praat erover met anderen, je verloskundige, je partner, vriendinnen, het babycafe is hier ook een fijne plek voor. Ik kan je ook dit zelfhulpboek van Diana Koster aanraden.
  • Masseer (of laat je masseren, nog beter) je voeten met een heerlijke ontspannende olie als lavendel, jasmijn of manderijn. Het brengt je aandacht en energie naar beneden, zorgt dus voor betere aarding, ontspanning en de aanmaak van endorfine (die gekoppeld zijn aan het slaaphormoon)
  • Luister naar een ontspannende meditatie, er zijn er velen te vinden op you tube en ook hier vind je diverse (door mij ingesproken) geschikte opnames. Maar ook de regenboog-oefening uit de HypnoBirthing-cursus werkt bij velen prima als inslaapmiddel 🙂
  • Tel af van 40 naar 0, waarbij je je voorstelt dat bij ieder lager getal je dieper en dieper ontspant en bij ieder tiental dat je bereikt de ontspanning zich verdubbelt.
    Je kunt dit gewoon voor jezelf in je hoofd doen natuurlijk. Maar wie hieronder zijn ideeën en tips deelt krijgt van mij een ingesproken versie als bedankje.

woman-506120_1280

Fysiek uitdagingen:

  • Moeite met liggen, draaien en bewegen a.g.v. de groeiende buik en evt. andere klachten als bekken/rugpijn.
    Zelf nestelde ik me letterlijk in tegen het einde van mijn zwangerschappen. Ik gebruikte daarvoor diverse kussens en ook zo’n heerlijk hoefijzervormig kussen.
    Verder ben ik in mijn zwangerschap fan geworden van de hittepit (zo’n zak met kersenpitten die je kunt verwarmen) 🙂 vooral onderin mijn rug, heerlijk; aardend, ontspannend en verwarmend.
  • Ook ontdekte ik het lavendel-oogmasker, nog zo’n topper. Echt ideaal, de ontspannende geur van lavendel gecombineerd met zachte druk op je ogen en complete duisternis.
  • Onrustige benen of kuitkrampen.
    Vaak is dit een teken van een laag magnesium, een mineraal waar veel zwangeren snel een tekort aan hebben. Ook emotionele onrust, hoofdpijn en moeilijk inslapen kunnen symptomen zijn. Je kunt het als supplement nemen en kijken of dit je klachten verminderd.  Er zijn velen soorten magnesium in de handel, wil je zeker weten dat je de voor jou meest geschikte vorm kiest; ik test het graag voor je uit.
    Verder kies je magnesiumrijke voedingsmiddelen, kijk hier voor een overzichtje.
    Daarnaast kan het oplossen van ongeraffineerd zeezout in water een hele mooie aanvulling zijn. Lees hier meer info.
    Voor sommige mensen helpt het om een stuk zeep onder hun voeteneinde te leggen ’s nachts, vraag me niet waarom, maar als het je helpt waarom niet 🙂

En nog een aantal algemene fijne tips die ik jullie niet wil onthouden, ook heel bruikbaar voor na de zwangerschap uiteraard!

  • Drink ’s avonds kamille, lavendelthee of een speciale ‘slaapmix’. Sommigen zweren bij een glaasje warme melk met honing of anijs.
    Een receptje waarbij mijn dochter een tijdje veel baat had was; een schaaltje kwark met een halve banaan en daar overheen raw chocolat snippers. Mmmm, een hapje met veel tryptofaan, een van de stofjes betrokken bij slaap.
  • Zorg overdag voor voldoende buitenlucht en licht, in de zomer zegt men minimaal 20 minuten. In de winter mag je daar zeker het dubbele voor tellen. Daglicht zorg voor de aanmaak van vitamine D (betrokken bij je energie-huishouding) en het instant houden van je biologische klok.
  • Dim ’s avonds het licht in huis, ook dit bevordert de gezonde functie van je biologische klok.

Ik hoop je met deze opsomming van tips op weg te hebben geholpen. Blijf je echter toch tobben in de nachten en kom je er niet uit, neem contact met me op. Ik heb al diverse vrouwen verder kunnen helpen met hun slaapproblemen!

Heb jijzelf nog andere goede tips om te delen, doe dat dan gerust hieronder.
Je helpt er anderen mee en ontvangt als dank van mij een heerlijke ingesproken aftel-meditatie om makkelijker in te slapen. Vast bedankt!

Archief

Categorieën

2 Reacties

  1. Godelief

    Hoi Karin, zelf gebruik ik EFT als ik niet kan slapen. Heel makkelijk aan te leren zelfhulpmethode. Maar ik geloof dat jij die ook wel toepast he?

    Antwoord
    • karin

      Hoi Godelief, Bedankt voor je reactie. Ja EFT kan inderdaad ook heel behulpzaam zijn en heel makkelijk zelf te leren. En ik gebruik het ook wel in mijn praktijk en ook wel eens voor mezelf nu je het zegt als ik lig te woelen. Je kunt er hier meer over lezen:https://hartenwens.info/eft-emotional-freedom-technique/
      Hartengroet, Karin

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *