fbpx
Positief denken
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Positief Denken, werkt dat nou echt? En hoe kan dat dan?

Endorfine | Positief denken

Gisterochtend schrok ik ruim voor de wekker wakker. ‘Verdorie weer die buren die het raam veel te hard dichtgooien. Waarom kunnen ze niet eens wat zachter doen. En ik heb al zo’n drukke dag voor de boeg; ik moet nog een hele lijst mailtjes beantwoorden, een bespreking voorbereiden, drie mensen terugbellen, op de koffie bij mijn moeder, enz enz.’ Niet bepaald een voorbeeld van Positief Denken natuurlijk 😜

De rest van de dag voelde ik me opgejaagd. Totdat ik rond 18 uur besloot dat het genoeg was geweest, even een paar minuutjes rustig ging zitten, naar mijn buik ademen, met een fijn muziekje op de achtergrond, warme kersenpitten onder mijn voeten en rozenspray op mijn polsen.

De avond verliep totaal anders, ik gaf met veel plezier les en reed zingend naar huis. Was mijn situatie verandert? Nee natuurlijk niet, alleen de manier waarop ik besloot te denken. Herkenbaar?

Hoe positief denken ook jou kan helpen

Dit heeft alles te maken met het feit dat je hersenen geen onderscheid maken in de dingen die je je inbeeldt en de werkelijkheid.
En dat is nou precies waarom wij met z’n allen onder stress lijden. De mens lijdt het meest door de dingen die hij vreest. En dat klopt echt.

Zodra je denkt aan iets wat je stress oplevert, reageert je lichaam met de aanmaak van stresshormonen. In mijn voorbeeld dacht ik dat ik veel te moe zou zijn om alles wat ik die dag te doen had goed te doen en ik vreesde zelfs dat ik het niet af zou krijgen.

We zijn geprogrammeerd om bedreiging te voorkomen


Ons systeem is geprogrammeerd op het voorkomen van gevaarlijke situaties. Een oersysteem wat stamt uit de prehistorie. In die tijd, waarin wij als jagers en verzamelaars door het leven gingen, was het essentieel dat we continue op onze hoede waren voor levensgevaar. Er kon immers ieder moment een beer of tijger op je af komen.
Ons lijf maakt dan direct stresshormonen aan die ervoor zorgen dat we in een ‘splitsecond’ de situatie overzien en besluiten of we het op een rennen zetten, het gevecht aangaan of doodstil (letterlijk dood spelen eigenlijk) blijven staan.
Er gaat veel bloed (en dus zuurstof) naar armen, benen, hart en longen. Ons hart gaat sneller slaan, onze bloeddruk stijgt en al onze spieren spannen zich aan. We maken ons helemaal klaar voor het gevecht. Zijn op dat moment ook oersterk. En dat is een supergoede reactie want het kan je leven redden. Dat heeft de natuur dus fantastisch voor ons geregeld.

Jammer is dat wanneer je de volgende dag terugdenkt aan die beer je dezelfde fysieke reactie krijgt, ondanks dat de beer gelukkig alleen in je hoofd bestaat. En je kunt veel ingebeelde beren op je weg zien, zoals ik bijvoorbeeld gisterochtend ook deed. 😉

Hoe je een oersysteem om ‘de tuin kan leiden’ en kan verleiden tot Positief Denken

Maar er is goed nieuws: andersom werkt het ook!
Een fijne ervaring zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine, waardoor je je prettig, rustig en comfortabel voelt. We kennen het allemaal; het gevoel wat je ervaart bij een heerlijke massage of als je een baby knuffelt, je partner zoent, een mooie film kijkt of een mediatie luistert.

En het beste nieuws is dat je ook endorfine maakt als je alleen maar dènkt aan een fijne situatie.
Je gaat je dan prettiger voelen, je hartslag wordt rustiger, je ademhaling kalmer, je bloeddruk daalt wat en je krijgt letterlijk een warm gevoel van binnen. Kortom je voelt je comfortabel, dit zorgt vervolgens voor de aanmaak van nog meer endorfine waardoor je je nog prettiger gaat voelen.
En zo zit je in een hele prettige cirkel. Iedereen weet dat in deze stemming alles je beter af zal gaan, je hebt meer geduld en beziet de wereld vanuit een optimistischer perspectief. Je hormonale systeem komt in balans en zelfs je immuunsysteem functioneert beter. Kortom positief denken werkt 😁

Het toppunt van de werking van positief denken; een relaxte mama maakt een relaxte baby

En voor wie zwanger is: de endorfine gaat ook rechtstreeks naar je kindje, die zich vervolgens ook prettig zal voelen. Het blijkt zelfs dat baby’s van positief ingestelde moeders geboren worden met een kleiner ‘stressbrein’. Ze zijn als het ware geprogrammeerd op een veilige, fijne leefwereld waar ze niet zoveel stresshormonen nodig zullen hebben. Je baby wordt dus letterlijk kalmer en relaxter in aanleg geboren.
Wie wil dat nu niet?
Wie meer wil weten hierover kijkt op deze link

En er zijn nog meer technieken!

Wist je dat er ook verbale technieken zijn die je direct meer toegang tot positiviteit kunnen geven? Ik geef er regelmatig laagdrempelige workshops in, bijvoorbeeld de workshop ‘stress relief’ en ‘get your happy on’ kijk hier voor het huidige aanbod.

Toen ik deze trui laatst zag hangen en heb die als reminder voor mezelf gekocht. 
Positief denken

Wat doe jij om positief te denken? Deel je ervaringen hieronder en ontvang als dank een heerlijke, positieve, ingesproken meditatie.

Archief

Categorieën

8 Reacties

  1. Karin Eschweiler-Buijs

    Hoi naamgenote,

    Van jouw foto met stralende lach wordt ook gelijk iedereen positief gestemd, hahhaha.
    Waar heb je die leuke sweater vandaan?
    Leuk dat je deze tekst deelde op de facebookgroep ‘Spirituele ervaringen zwangerschap/geboorte’.

    Ik wens je een heel zonnige, positieve dag toe!

    groetjes van Karin

    Antwoord
    • karin

      Hoi Karin, bedankt dat was natuurlijk ook de bedoeling van de foto!
      De sweater komt gewoon van de Hema, hoe vind je die?
      Jij ook een fijne dag gewenst en je meditatie komt eraan, per mail. Hartengroet, Karin

      Antwoord
  2. Conchita

    Wat een leuk artikel, Karin! En ook zo herkenbaar. Niet (meer) zwanger en wel moeder? Dan werkt het op dezelfde manier. Je kind neemt heel makkelijk jouw energie van je over. Zeker in de jongere jaren en ook nog op de basisschool. Is je kind heel druk, gejaagd of gestresst? Kijk dan vooral even naar je eigen situatie en naar je eigen mood. Gebruik de mooie tip van Karin over positief denken om eerst je eigen energie om te keren. Daarmee nodig je indirect ook je kind uit om dezelfde switch te maken. 😉

    Antwoord
    • karin

      Bedankt voor de waardevolle aanvulling voor na de geboorte Conchita. Hoe kleiner je kindje hoe meer je nog in dezelfde energie zit, dat noemen ze ook wel de ‘energetische navelstreng’. Dus zeker zinvol om naar je eigen stemming te kijken als je merkt dat je kindje uit z’n doen is.

      Antwoord
  3. Aa

    Dag Karin!
    Superleuke sweater!
    En onwijs positieve blog!
    Ik mocht mijn tip hier delen:
    Voor ontspanning van lichaam en geest, betere doorbloeding en betere aarding geef ik als tip om een balletje met puntjes te kopen (vaak verkrijgbaar bij een dierenspeciaalzaak) of eventueel een wasbal.
    Je kan dan het balletje onder je voet doen en dan kleine rondjes draaien!
    Enorm heerlijk.

    Groetjes van mij 🙂

    Antwoord
    • karin

      Wat een fijne tip, dank je. 🙂
      Zo kan zo’n hoofdmassage-apparaatje ook zo heerlijk zijn, maak je enorm veel endorfine aan.

      Antwoord
  4. Marieke van Riel

    oh wat herkenbaar… ik zit nog middenin dit leerproces! Mijn glas is ook vaak half leeg in plaats van half vol… maar ik heb besloten daar zelf verandering in aan te brengen. Dagelijks post ik een foto op mijn facebookpagina van iets waar ik die dag dankbaar voor ben. Ik merk dat ik door de dag heen steeds vaker herinnerd wordt aan het feit dat ik eigenlijk heel veel heb om blij van te worden, en het helpt me dus echt om positiever te zijn! ‘s Avonds even in bed evalueren met 10 fijne momenten van de dag werkt ook goed trouwens 🙂

    Antwoord
    • karin

      Hoi Marieke, ik had je mooie ‘dankjedag-berichten’ al langs zien komen ja! Ontzettend goed initiatief 🙂
      En het mooie is dat door het delen je anderen ook weer inspireert.
      Leuk dat je het dus hier ook weer met ons wil delen. Nog veel dankbare momenten gewenst.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *