fbpx
Tips bij darmkrampjes
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Tips bij darmkrampjes.

Darmkrampjes | Dragen

Deze week een gastblog van Leonie Verhulst, babymassagetherapeut.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig de vraag: ‘Wat kan ik doen tegen darmkrampjes?’

Het maag-darmkanaal wordt ook wel het emotionele kanaal genoemd. Je darmen verteren niet alleen het voedsel, maar ook alle gevoelsindrukken worden verwerkt in samenwerking met het spijsverteringsstelsel. Bij een teveel aan indrukken kun je fysieke klachten ervaren. Denk bijvoorbeeld maar aan; het niet kunnen eten voordat je iets spannends gaat doen. Of een brok in je keel hebben en het niet kunnen ontspannen van je slokdarm als je verdrietig of juist boos bent. Ergens misselijk van zijn, diarree of constipatie hebben als je een bepaalde prestatie moet leveren.

Voor je baby geldt dit net zo. De gevoelswereld van je baby ontwikkelt zich door te kunnen vertrouwen op datgene wat ze waarnemen en voelen. Kinderen hebben hun eigen normen en waarden, gekoppeld aan hun gevoelservaring van de realiteit, ook al zijn ze nog heel klein. Ze lezen je uitstraling, mimiek, stemhoogte, je houding en wijze van hanteren.

Geef je baby tijd om aan te passen

Je baby komt net op de wereld en moet alles nog gaan leren kennen. Het is een erg grote overgang van de wereld in de baarmoeder naar de buitenwereld. Alles is nieuw en je baby wordt snel geprikkeld door licht, indrukken en aanrakingen. Probeer te vertragen. Je baby leeft in de eerste versnelling. Ons tempo ligt veel hoger.

Hoe kun je krampjes voorkomen/helpen oplossen?

  • Een in doeken gewikkeld warme kruik of warme handen tegen het buikje van je baby aan leggen.
  • Zelf met aandacht in eigen buikgebied met je baby omgaan (wat voel ik?)
  • Baby dragen in slendang/draagdoek
  • Kompressen van kamillethee op het buikje
  • De baby ronddragen (een hand ondersteunend bij het nekje – een hand ondersteunen bij de billetjes)
  • Veel rust voor de baby om ervaringen te verwerken

Voor de ouders: probeer niet om alles gelijk perfect te willen doen, sta je zelf toe om ‘foutjes’ te maken, je bent goed zoals je nu bent.

Massage bij obstipatie/buikkramp:tekening darmkrampjes

Net boven de bilnaad masseer je met je vingertoppen in een rustige cirkel. Hier zitten de zenuwuiteinden die het rectum stimuleren om te gaan werken.

Op de voeten kan je de dikke darm reflexpunten masseren.
Bij darmkrampjes de massage gedurdende twee dagen bij iedere verschoning doen, zo krijg je het meeste effect.

Wil je meer leren begrijpen over de behoeftes van je baby en je baby leren masseren? Zaterdag 24 oktober van 14.00 uur – 16.00 uur start er weer een nieuwe cursus. Neem een kijkje op mijn website www.debabymassagepraktijk.nl en op facebook. Bel of mail me gerust voor meer informatie of aanmelding. Ik hoop jullie in mijn lessen te mogen begroeten!

Groetjes, Leonie Verhulst

Wat is jouw ervaring met darmkrampjes? Wat helpt jouw baby? Fijn als je het hieronder met ons wil delen.

Archief

Categorieën

2 Reacties

  1. Rachel Verweij

    Wat een mooie blog, heel interessant! Ik merk zelf dat het dragen in de draagdoek of draagzak vaak goed helpt inderdaad, het geeft warmte en druk op het buikje, en een mooie ronde ondersteuning. En verder ook het roterend handelen, dit maakt je bewegingen makkelijker te volgen voor de baby, en ontspant het hele lijf dus ook de buik. Dit gaat super langzaam, wij kunnen ons soms niet voorstellen hoe traag een kleine baby reageert. Dankjewel Leonie en Karin!

    Antwoord
    • Leonie Verhulst

      Dank je wel voor je reactie en mooie aanvulling Rachel!
      Wij zijn zo gewend om in de 5e versnelling maar door te gaan en dus ook in die snelheid met je kindje om te gaan, maar voor een baby is de 1e versnelling al meer dan genoeg. Het is zeker belangrijk om te vertragen in je bewegingen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *