fbpx
rust in de babytijd
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Het belang van rust in de babytijd en 5 gouden tips !

Hechting | Hypnobirthing | Ontspannen in de babytijd | Oxytocine

“Ha, eindelijk, de baby slaapt in zijn bedje. Eindelijk de handen vrij. De afwas moet gedaan worden, de was opgehangen, de wc gepoetst en de badkamer gedweild, want dadelijk komt er kraamvisite… Ik word al moe als ik eraan denk.” En dan… alles is gedaan en je wilt eindelijk met een kopje thee op de bank ploffen voor een momentje voor jezelf – hoor je de babyfoon afgaan. Herkenbaar? Niet liegen, hè?

Ik draai het tegenwoordig om. De baby slaapt? Dan ga ik ook eerst even liggen, al is het maar een kwartiertje, bij voorkeur met een meditatie erbij voor een diepe ontspanning. Al het andere kan wachten, maar mijn lijf en mijn hoofd niet. Nou, dat is al een eerste tip en we zijn nog niet eens begonnen. Bof jij effe?

Waarom is rust belangrijk?

  1. Het is fijn voor jezelf en voor je baby. Je baby is nog niet gewend aan de wereld, zijn harde geluiden (alles werd natuurlijk gedempt in de buik), het felle licht, de losheid van zijn bestaan (dus los van jou). Dan is het fijn dat de omgeving hier rekening mee houdt.
    En ook jij, jij bent net (weer) mama geworden en bent fysiek misschien nog niet hersteld van de geboorte en hebt wellicht ook last van gebroken nachten (al trekken wij vrouwen het beter dan onze mannelijke soortgenoten – hormonen zijn soms ook fijn). Baby 1Bovendien schreeuwen deze fijne hormonen er ook om: laat ons lekker cocoonen met de baby.
    Geef er lekker aan toe. Kruip in bed, kleed jezelf en de baby lekker uit ga heerlijk huid-op-huid knuffelen, voeden. Dat is het beste voor je baby want: je maakt oxytocine aan voor een goede hechting met (en van) je baby, het is goed voor de borstvoeding, je baby heeft huidhonger en deze wordt gestild en je zorgt ervoor dat de temperatuur voor je baby goed blijft.
  2. De baby is nog niet ‘af’. Ze zeggen dat een mensenbaby in principe te vroeg geboren wordt en dat een zwangerschap eigenlijk 12 maanden had moeten duren.
    Maar omdat de natuurlijke geboorte dan niet meer mogelijk is worden mensenbabys eigenlijk prematuur geboren. Daarom is het belangrijk om de eerste maanden ongeveer dezelfde omstandigheden te creëren als in de buik: gedempt licht en geluid, veel omhulling, weinig prikkels, veel wiegen, gelijkmatige temperatuur, gelijkmatige voedingstoevoer.
    Dus ga weer samen onder de deken liggen!
  3. Ontspannen moeders – ontspannen baby’s . Je baby is nog zo verbonden, bijna verweven met jou, dat het ook jouw emoties (dus ook spanning, stress, zorgen maar ook je blijdschap en vertrouwen) overneemt.
    Het weet nog niet wat van hemzelf is en wat van de ander is.
    Daarom, als jij de rust bewaart, help je je baby ook rustig te zijn.
    Ga bij je zelf te rade: wat helpt mij om ontspannen te zijn? Is het wandelen? Ga wandelen met de baby. Is het zingen? Zing voor je baby. Is het lezen? Lees je baby voor. Is het dansen? Dans met je baby. Is het poetsen? Nou, vooruit, poets.
  4. Las momenten van reflectie in. Kijk aan het einde van de dag terug. Wat ging goed, wat minder, wat werkte wel, wat niet en hoe kan ik het anders doen? Is er iets waar ik hulp bij nodig heb?
    Het is, zeker in het begin, een zoektocht en het trucje dat gisteren nog werkte, werkt morgen misschien (of waarschijnlijk) niet meer.
    Eindig met je terugblik altijd met de vraag: waar ben ik dankbaar voor vandaag. Dan ga je er met een goed gevoel uit. En…dankbaarheid breidt uit!
  5. Zorg goed voor jezelf. Dat betekent dat je ook de rust gaat pakken die je krijgt als de baby slaapt.
    Ga echt liggen, zonder tv, telefoon, zonder afleiding.
    Sterker nog, ga eens stilstaan bij je lijf en je leven. Ik heb daarvoor de meditatie ‘Ode aan het lijf’ gebruikt. Dat is een hele fijne meditatie die je laat beseffen hoe bijzonder je lijf is en daarnaast in diepe ontspanning kan brengen. (Te bestellen via ontspannenindebabytijd.nl)

 

 

Heb jij nog tips?

Hoe zorg jij ervoor dat je fluitend de dag doorkomt of als het fluiten even niet wil lukken, hoe je weer tot je betere zelf kunt komen? Doe andere moeders een plezier en deel ze hieronder met ons!

 

Kathrin Sprenger (39) moeder van Jana (3) en Eline (1), oud HypnoBirthing cursiste van HartenWens èn schrijfster van het boek Ontspannen in de Babytijd.  Meditaties met sfeervolle tekeningen erbij, speciaal voor jonge ouders en hun baby’s.
Allen ingesproken door Karin Kagenaar en begeleid door prachtige Tibetaanse klankschalen. Ze zijn via een link in het boek en via de website te downloaden.

www.ontspannenindebabytijd.nl

 

 

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *