fbpx
Energie voor twee
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Energie voor twee!

Flesvoeding

Dat een zwangerschap en een bevalling veel van je lichaam vragen, dat hoef ik jou als kersverse mama niet te vertellen. Waar je wellicht wel een steuntje in de rug bij kunt gebruiken, is met het terug krijgen van je energie en het herstel van je lijf. Hoe zorg je ervoor dat jij en je baby een energieke start krijgen?

Gastblog van Marijke van Plezier in je Buik.

Er zijn veel factoren die hierbij om de hoek komen kijken. Beweging, voldoende rust (waar mogelijk in deze hectische beginperiode), buitenlucht en ook voeding is een grote speler in dit geheel. Ben je voor en tijdens de zwangerschap heel bewust met je voeding omgegaan, dan heb je al een grote voorsprong. Wanneer dit niet het geval is, geen paniek, je kunt ook nu nog veel doen om de te werken aan een goed voedingspatroon!

Wanneer je borstvoeding geeft, heeft je lichaam net als in de laatste drie maanden van de zwangerschap, een verhoogde behoefte aan micronutriënten en eiwitten. Het gunstigste voor je spijsvertering is om dit te verdelen over vier maaltijden per dag. Daarnaast is het van belang voldoende te drinken, royaal biologische groenten, vette vis, noten, zaden, olijven, fruit, verse peulvruchten etc te eten. Laat vooral de toegevoegde suikers, e-nummers, cafeïne en zout maar links liggen. Zout kun je goed vervangen door kruiden. Wist je dat anijs, dille, fenegriek, karwij, kervel, komijn, koriander, kummel en venkel de borstvoeding stimuleren? Voor jou dus een goede stimulans om die te gaan gebruiken, lekker en gezond!

Om je energie een boost te geven eet je veel groenten, meer onverzadigd vet dan verzadigd vet, meer omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren, meer plantaardig eiwit dan dierlijk eiwit, profiteer je zoveel mogelijk van de micronutriënten uit je voeding en zorg je voor een zo constant mogelijke bloedsuikerspiegel. Ben je erg gehecht aan je kopje koffie, beperk dit dan tot een keer per dag en liefst na 11:00uur ‘s morgens. Tot die tijd is je lever nog aan het ontgiften en cafeïne verstoort dit proces en zorgt voor een vermoeid gevoel.

Je kleintje heeft de eerste maanden voldoende aan alleen melk. Of dit nu borstvoeding of flesvoeding is, is afhankelijk van de omstandigheden en helemaal jouw keus. Na zes maanden zijn het afweersysteem, de vertering en de motoriek van je baby klaar om met vast voedsel om te gaan. Omdat er pas na twee jaar sprake is van volledige opname van voedingsstoffen en uitscheiding van afvalstoffen, is de kwaliteit van de voeding extra belangrijk. Kies voor biologisch waar mogelijk en altijd voor verse producten.

baby2x

Nu kan het feest der beleving gaan beginnen. Als moeder van een 16 maanden oude dreumes kan ik je vertellen dat het regelmatig dikke pret is aan tafel. Een scala aan nieuwe smaken, structuren en geuren zal zich openbaren. Een ware ontdekkingsreis gaat van start en de basis voor een goed en gezond voedingspatroon wordt gelegd. Wees je ervan bewust dat je nog niet alles kunt geven aan je baby. Langzaam opbouwen is van belang om darm- en spijsverteringsklachten te voorkomen. Plezier in je Buik werkt met een handig bijvoedings-schema voor de periode van zes tot twaalf maanden. Met behulp van dit schema weet je precies waar je wanneer mee kunt beginnen en wat je nog beter even kunt laten staan. Weten dat je het beste doet voor jezelf en je baby geeft rust en vertrouwen en ruimte om je op andere zaken te focussen, ruimte om plezier te maken!

Samen eten is beleven, ontwikkelen, genieten, een deel van de opvoeding en werken aan de kind-ouder relatie.

Veel plezier!

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *