fbpx
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Bekkenpijn in of na de zwangerschap? Rust roest

Access Bars | Hypnobirthing | natuurgeneeskunde

Gisteren was ik op uitnodiging te gast bij vier Cesartherapeuten.

Zij vroegen zich af hoe HypnoBirthing helpend kan zijn bij bekkenpijn? Een mooie vraag waarover ik graag meer uitleg geef.
Daarnaast was ik zelf natuurlijk ook nieuwsgierig naar de adviezen die zij zwangeren en jonge moeders geven.

Want wist jij dat maar liefst 50% van deze groep op enig moment met bekkenpijn loopt?

Reden om mijn tips ook hier met jullie te delen dus 🙂

Om te beginnen maar eens wat uitleg over waar die pijn eigenlijk vandaan kan komen. Een hormoonverhaal speelt vaak een rol.

Wie zwanger is maakt het hormoon relaxine aan, dat zorgt voor de verweking van kraakbeen en banden. Hierdoor wordt het bekken flexibeler en dat is natuurlijk heel fijn tijdens de geboorte omdat het je baby helpt om soepeler geboren te worden. Hier een mooie uitleg over die hormoonwerking en de effecten op het bekken, in de eerste 1,5 minuut van dit filmpje.

Bij sommige vrouwen kan die verweking van de weefsel echter ook klachten geven doordat het bekken wat scheef komt te staan of er erg veel rek op de banden komt bijvoorbeeld. De grote baarmoeder hangt als het ware maar aan enkele banden in het bekken. Dit plaatje laat dat mooi zien.

Hoe kan HypnoBirthing helpen?

Ten eerste leer je in de cursus hoe belangrijk het is om in een goede houding te zitten om je bekken en rug zoveel mogelijk te ontlasten. Het idee is om echt op je zitbotjes te zitten, in plaats van voor of achterover.
Met je benen licht gespreid en beiden voeten plat op de grond. Je kunt dit op je stoel doen of een geboortebal hiervoor gebruiken. De bal zal ervoor zorgen dat je continue wat in beweging bent, wat je lijf over het algemeen prettig vindt. Daarnaast kan deze houding, aan het eind van je zwangerschap, je baby helpen om makkelijker het bekken in te dalen.

In de cursus leer je verder ook van alles over de verschillende houdingen waarin je je kindje kunt krijgen en wat die houdingen voor effect kunnen hebben op de stand van het bekken en de manier waarop je kindje door het bekken beweegt. Wie deze informatie heeft kan bewustere keuzes maken.

Een derde belangrijke wijze waarop HypnoBirthing je kan helpen is met behulp van de perstechniek die we gebruiken. Daarbij profiteren we zoveel mogelijk van wat je lijf al zelf voor je doet om je baby door het bekken te bewegen, ondersteund met kracht meegeven op de uit,- i.p.v. de inademing. Wat veel natuurlijker is, denk bijvoorbeeld aan een tennisser die zal ook geen bal slaan op een vastgehouden adem. Kracht zetten, leert iedere sporter, doe je bij voorkeur tijdens de uitademing. Zo profiteer je dan ook van de loslatende beweging van je bekkenbodemspieren die automatisch ontstaat en van het openen van de sluitspier van de baarmoedermond. Leer hier meer over deze techniek.

Wat kan je nog meer doen?

  • Er is een hele fijne app. waarmee je voor allerlei dagelijkse bezigheden kan bekijken wat de minst belastende houding kan zijn. De app (Android en iPhone) Rost Moves Mamas.
  • Overweeg een bezoek aan een cesartherapeut, fysiotherapeut of osteopaath die gespecialiseerd is in bekkentherapie. Zij kunnen je vaak helpen met oefeningen en naar je huidige houding kijken.
  • Ook met behulp van natuurgeneeskundige methodes kan pijn gestild worden en kun je vaak de achterliggende oorzaak van je klachten vinden. Ik help je daar graag bij.
  • Daarnaast kunnen ook Access technieken je ondersteunen.
  • Een collega HypnoBirthing-docent maakte samen met een osteopaath een hele serie filmpjes voor zwangeren. Wellicht precies wat jij zoekt.
  • En dit filmpje kwam ik ‘toevallig’ net tegen op Facebook, hoe je een draagdoek kunt gebruiken bij bekken,- en/of rugpijn.

Wat heeft jou goed geholpen? Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze dan hieronder met ons zodat we er allemaal van kunnen profiteren 🙂 

Archief

Categorieën

8 Reacties

  1. Nienke Schoenmakers

    Leuke blog! Veel nuttige tips. Daar kan je alvast mee aan de slag.
    Werkt het niet en wil je persoonlijke begeleiding, schroom dan niet en overweeg, zoals hierboven beschreven, een afspraak te maken bij de Bekkenoefentherapeut. Ik kan je persoonlijke adviezen, tips en oefeningen geven, aangepast op jouw klachten of wensen.
    Maak een afspraak in Goirle: 013-5347310 of kijk op onze website: http://Www.fysiogoirle.nl.

    Groetjes Nienke Schoenmakers
    Bekkenoefentherapeut

    Antwoord
    • karin

      Dank je Nienke 🙂

      Antwoord
  2. Mirjam van Riel- van Gorp

    Leuk jou eens ontmoet te hebben en wat meer te horen over hypnobirthing.
    Het sluit erg goed aan op de begeleiding van zwangere vrouwen die wij als oefentherapeuten geven. Ook wij gaan er vanuit dat je door goed te luisteren naar je lichaam en als je de juiste houdings- en bewegingsadviezen voor je dagelijks leven toepast je veel klachten kunt voorkomen tijdens de zwangerschap. Zwanger zijn en bevallen is één van de mooiste en natuurlijkste ervaringen die je als vrouw mee kunt maken. Ook als je kindje geboren is en je nog ongemakken ervaart van je bekken, lage rug of bekkenbodem ben je bij een gespecialiseerd oefentherapeut aan het goede adres!

    In Udenhout en Berkel-Enschot ben je van harte welkom en help ik je graag weer grip te krijgen op je klachten. Kijk eens op mijn website: http://www.PraktijkOefentherapieCesar.nl of neem contact met mij op via de telefoon: 013-5116067. Ik help je graag verder.

    Mirjam van Riel- van Gorp

    Antwoord
    • karin

      Hoi Mirjam, ja ik vond het ook waardevol om meer over jullie werk te leren, zo kan ik vrouwen ook gerichter naar jullie verwijzen natuurlijk.
      Ik vroeg me af of je die methode met de draagdoek ook al kende en zo ja wat je ervaringen daarmee zijn. Het was voor mij voor het eerst dat ik dit tegen kwam namelijk maar het ziet er zinvol uit.
      Hartengroet Karin

      Antwoord
      • Mirjam van Riel- van Gorp

        Beste karin,
        Ik kende deze methode niet. Ziet er stevig uit en lijkt me een goede ondersteuning te kunnen geven. Is misschien wel een beetje omslachtig om jezelf zo “in te pakken”. Misschien dat dit vrouwen ervan weerhoudt om zo’n doek te dragen. Ik laat meestal een grote sjaal/doek om de buik dragen, door naar achter, dan kruisen en voor knopen onder de buik. Dit draagt de buik en geeft tevens wat steun aan het bekken. Je moet wel opletten dat je hem niet te hoog (op het bekken) druk laat geven.

        Groetjes,

        Mirjam

        Antwoord
        • karin

          Oh ja Mirjam, met een grote sjaal kan het natuurlijk ook prima. Ik had wel de indruk dat het kruisen over de rug ook de rug nog steun zou kunnen geven. Wat denk jij?

          Antwoord
          • Mirjam van Riel- van Gorp

            Het kruisen over de rug kan inderdaad net een beetje ondersteuning geven om de rug goed uit te strekken. Een soort van remindertje. Als oefentherapeut leer ik mensen zich hier bewust van te worden en leer ik ze dat ze door hun eigen spiercorset functioneel in te zetten een juiste houding op kunnen bouwen en dit ook toe kunnen passen in hun dagelijks leven. Dus tijdens zitten, staan, dragen van hun kindje en de verzorging van een baby bijvoorbeeld. Mensen geeft het veel inzicht als ze het verband tussen hun houding, manier van bewegen en hun klacht zien. Dan kunnen ze ook zelf hun klacht managen en leren ze gezond te bewegen!

          • karin

            Oh ja, superbedankt voor deze extra uitleg Mirjam! Ik denk dat als mensen al een draagdoek in huis hebben deze methode dus echt wel een aanvulling kan zijn, zeker als ze zo’n reminder willen hebben 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *