fbpx
baby zomerhitte
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Baby in zomerhitte, toptips

Flesvoeding | Slapen

Het is officieel een hittegolf en morgen is het midzomer en niet alleen volgens de oude Scandinavische kalenders dit jaar 🙂
Maar hoe hou je het in godsnaam voor je kleintje en voor jezelf een beetje te doen? Vorig jaar schreef ik al eens een blog over ‘je hoofd koel houden tijdens je zwangerschap’, met veel bruikbare tips.

Nu dus tijd voor tips voor je kleintje (en ook jezelf daarmee natuurlijk).
Veel kleintjes zijn onrustig bij deze warmte. En veel ouders maken zich een beetje zorgen; krijgt je baby wel genoeg vocht binnen, wel of geen ventilator aanzetten, wat te doen met huid-huid contact waar je baby nu juist behoefte aan heeft?

Extra vocht voor je baby in zomerhitte, bij borstvoeding niet nodig.

  • Krijgt jouw baby borstvoeding dan hoef je hem/haar geen extra water bij te geven. Daardoor zou je kleintje wellicht minder aan de borst willen en kan je voeding teruglopen. Leg echter wel vaker aan en zorg dat je zelf zeker 700-1000ml extra drinkt.
    Fijn is om hiervoor (deels) water met wat zeezout te gebruiken, dat zorgt ervoor dat je zowel het vocht als de mineralen beter opneemt in je lichaam.
    Extra voeden kan je veel energie kosten. Sommige moeders merken dat ze soms licht in het hoofd worden, dit kan ook een teken van kaliumtekort zijn. Eet daarom extra kaliumrijke producten zoals bananen, kokoswater en tomaten en/of drink tomatensap met wat zeezout erin. Daarnaast kan je overwegen om een extra proteïne-shake te nemen, lekker verfrissend en snel extra energie 🙂 Ik ben zelf erg enthousiast over die van het merk Forever (Forever Lite Ultra, te koop via mijn webwinkel)
    Lees verder ook dit mooie artikel van Stephan Kleintjes.
  • Krijgt je kindje flesvoeding dan is het advies om 5-10 cc extra water te geven naast de voeding (of je lengt de voeding aan met meer water).
  • Maak ijsjes van je borst,- of flesvoeding! Hier een leuk artikel. Ook fijn bij doorkomende tandjes trouwens 😉
  • Krijgt je kindje al bijvoeding, geef dan vooral vochtrijk fruit en groente. Zoals watermeloen, komkommer. Maar ook zelfgemaakte fruit,- of yoghurtijsjes doen het altijd goed.
  • Hou vooral het aantal plasluiers in de gaten als maat of je kleintje genoeg drinkt. Vier à vijf zware wegwerpluiers (zes tot acht goedgevulde katoenen luiers) geven aan dat de baby voldoende vocht heeft binnen gekregen.

Slapen, hoe dan?

  • Zoek de koelste plek uit in jullie huis (of buiten bijv onder de schaduw van een boom) om je kleintje daar te laten slapen. Overdag wellicht in de kinderwagen of gewoon (als je kindje nog erg klein is) op een schapenvacht met daar overheen een katoenen lakentje (als onderlakentje). Zorg dat je kindje zo ‘open mogelijk’ ligt maar niet in de tocht.
  • Je kunt een ventilator gebruiken, evt met een grote fles bevroren water ervoor, maar zorg dat je kindje niet op de tocht ligt. Zeker als je kindje bezweet is kan het te snel afkoelen hierdoor.
  • Als je een airco hebt in huis, zet die een uurtje voor je kleintje gaat slapen aan. Evt. kan hij ‘s nachts ook aan blijven maar let erop dat je kindje niet in de luchtstroom ligt en de temperatuurverschillen niet te groot zijn.
  • Kijk of het lukt je kleintje juist op het heetst van de dag te laten slapen, beter slapen dan liggen puffen van de hitte.
  • Maak je kindje evt een keer extra wakker om te laten drinken (als je baby daar niet zelf om vraagt).

Oververhitting voorkomen, wat werkt nou echt?

  • Wanneer je baby nog erg klein is, is de volgende tip erg handig: kijk naar jezelf plus een extra laagje; wat draag jij en tel daar een laagje bij op. Gebruik alleen natuurlijke materialen als katoen en/of zijden. Als het echt heel erg warm is, is alleen een luiertje natuurlijk voldoende.
  • Overweeg kantoenen luiers dat is minder warm.
  • Let op met de maxi-cosie/autostoeltjes, kindjes warmen daar sneller in op. En laat je kindje uiteraard NOOIT in de auto (bijv nog even slapen) bij deze temperaturen!
  • Je kunt je jonge baby regelmatig wat afdeppen met lauw water of een lauwwarm badje geven. Let op voor te grote temperatuurverschillen.
  • Vóór huid-huid contact zou je zelf even lekker koud kunnen douchen, dan warmen jullie beiden minder snel op.
  • Leg een extra molton doek of badhanddoek in de wieg/kinderwagen/box/autostoeltje dat extra zweet op kan nemen.

Tenslotte; erken dat deze periode ook jouzelf wellicht veel kruim kost. Zorg goed voor jezelf; regel bijvoorbeeld wat vaker een uurtje oppas zodat je zelf even op adem en temperatuur kan komen.

Hebben jullie nog andere, wellicht briljante tips om te delen? We horen ze graag, samen weten we meer! Vast bedankt 🙂 

Spreekt dit artikel je aan en heb jij nog een kleintje of één op komst? Dan nodig ik je met heel mijn hart uit om je verder te verdiepen in de workshop ‘Relaxte Babytijd’ die ik regelmatig organiseer. Hier vind je alle info. over deze superwaardevolle workshop. 

Archief

Categorieën

2 Reacties

  1. Anika

    Een vochtige bandhanddoek voor het open raam hangen als er een briesje staat, helpt om het sneller af te laten koelen. Beetje vergelijkbaar met bevroren flessen water voor een ventilator zetten.

    Antwoord
    • karin

      Oh das ook een goeie Anika, bedankt 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *