fbpx
Zwaan kleef aan
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Draagdoeken en draagzakken

Dragen

Gastblog door Rachel Verweij, gecertificeerd draagdoekconsulent en lid VDC.

Heb jij dat nou ook?
* Je baby wil alleen maar bij jóu zijn.
* Je vindt hem/haar ontzettend lief, maar wilt ook wel eens iets gedaan krijgen.
* Je baby heeft reflux, is onrustig of huilt veel.
* Je peuter heeft altijd nét een snotneus of poepbroek als de baby huilt.
* Je kunt geen boodschappen meer doen, want: wat doe je met de buggy?

Dan is er nu een heel handige uitvinding voor jou: de draagdoek of draagzak! En het mooiste is: het is ook nog eens heel goed voor je baby.

Huidhonger
Sinds het begin van de mensheid werden baby’s gedragen, tot in hun peutertijd. Dat was ook wel nodig. In die verre prehistorie was het niet veilig om een baby alleen achter te laten. In deze moderne tijd hebben onze baby’s nog steeds huidhonger. In onze armen vinden ze bescherming, liefde, voeding en beweging. Ook nu we veilige slaapkamers en wandelwagens hebben, hebben baby’s veel behoefte aan lichaamscontact en beweging. Dat merk je ook, want gedragen baby’s zijn meestal rustig en tevreden. Men noemt mensenbaby’s dan ook wel ‘moederblijvers’ of ‘draaglingen’, net als babyaapjes.

Vertrouwd
Het dragen is eigenlijk een logisch vervolg op de zwangerschap. De baby voelt dezelfde bewegingen en hoort dezelfde geluiden als voor de geboorte: de hartslag en het darmgerommel van de ouder en de stemmen van de rest van het gezin.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt meer en meer hoe belangrijk dit intieme contact is voor baby’s. Lichaamscontact blijkt bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van het babybrein. Het remt de afgifte van stresshormonen en bevordert juist de afgifte van kalmerende hormonen, en dat maakt dat het babybrein zich goed kan ontwikkelen – zonder risico op latere stressgevoeligheid of ziekte. Allerlei lichaamsfuncties zijn stabieler als een baby zich dichtbij de moeder of vader bevindt. Ze kunnen hun hartslag, ademhaling en temperatuur beter reguleren en groeien beter.

Baby groeit
Huid-op-huid contact is belangrijk voor pasgeborenen, en je kunt er zeker de eerste drie maanden regelmatig van genieten. De doek of draagzak is een logische opvolger. Baby’s leren heel veel vanaf hun gezellige plekje op ooghoogte. Ze zien niet alleen maar knieën, maar krijgen een goed beeld van hun omgeving en de gebeurtenissen om hen heen. Ze leggen gemakkelijk contact en kunnen zich daar ook weer zo van afschermen door hun hoofdje veilig tegen mama’s of papa’s schouder weg te draaien.

Een hechte band
Een gedragen baby hoeft zich maar minimaal in te spannen om duidelijk te maken dat hij honger heeft, of een vieze luier. Ouders en baby leren elkaars signalen zo snel kennen en er ontstaat een diepe band. De baby leert erop te vertrouwen dat zijn ouders zijn behoeftes erkennen en vervullen. Ook als het niet altijd lukt om te ontdekken wat de behoefte is, voelt de baby dat de ouders er voor hem zijn. Hij voelt zich veilig. Dit legt de basis voor een gezond vertrouwen in de wereld en zichzelf.

Doek of draagzak?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende draagdoeken en draagzakken op de markt, waardoor ouders vaak door de bomen het bos niet meer zien. Wil jij meer weten over de mogelijkheden en de keuzes? Kom dan 14 oktober gezellig langs in het babycafé of kijk op mijn website

Ik help je graag, dus laat me weten als je een vraag hebt.

Tot ziens!

Rachel Verweij
gecertificeerd draagdoekconsulent en lid VDC

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *